Kontrolni popis za program identifikacije klijenata

Kontrolni popis za program identifikacije klijenata

Osnovni program za sprječavanje pranja novca (AML) u SAD-u je Zakon o bankarskoj tajni (BSA), koji zahtijeva od financijskih institucija da razviju, implementiraju i održavaju program identifikacije klijenata (CIP). Svrha CIP-a je osigurati da financijska institucija poznaje pravi identitet svojih klijenata.

Kako bi bili sukladni sa BSA, trebate slijediti kontrolni popis za osnivanje vlastitog CIP-a. Ovaj članak će vam dati detaljni kontrolni popis koji možete slijediti kako bi učinili proces lakšim.

Važnost kontrolnog popisa za program identifikacije klijenata

Poznavanje koraka koje treba slijediti pri implementaciji CIP-a pomaže financijskim institucijama i njihovim pravnim timovima u sukladnosti s Zakonom o bankarskoj tajni i sprječavanju aktivnosti u vezi pranja novca. Organizacije mogu biti sigurne da se pridržavaju svojih financijskih obveza, prikupljaju potrebne informacije od klijenata, potvrđuju njihove identitete i kreiraju sigurniji financijski sustav za sve uključene strane.

Tko može imati koristi od kontrolnog popisa za program identifikacije klijenata?

 • Službenici za AML sukladnost

To je osoba određena od strane financijske institucije da nadgleda AML politike i osigura da nema problema sa sukladnosti s regulatornim zahtjevima. Profesionalac za sukladnost je obično viši menadžer odgovoran za razvoj i održavanje CIP-a, kao i obuku osoblja o zahtjevima CIP-a.

 • Predstavnici računa

To su zaposlenici na prvoj crti financijske institucije koji izravno rade s klijentima. Oni trebaju biti svjesni zahtjeva programa za identifikaciju klijenata kako bi mogli pravilno prikupiti informacije o klijentima i potvrditi njihove identitete.

 • Osoblje za informacijsku tehnologiju

Ono igra važnu ulogu u razvoju i održavanju sustava korištenih za pohranu informacija klijenata. Ono također treba razumjeti kako CIP radi kako bi mu moglo pružiti pravilnu podršku.

 • Timovi za dubinsku analizu klijenata

Ovi timovi su odgovorni za vršenje pojačane dubinske analize za klijente s visokim stupnjem rizika. Ti timovi trebaju biti upoznati s CIP-om kako bi pravilno procijenili rizik i poduzeli prikladne mjere.

 • Upravni odbor

Oni su odgovorni za određivanje strateškog smjera financijske institucije, što uključuje odobrenje CIP-a. Dakle, upravni odbor treba biti obaviješten o zahtjevima CIP-a i kako će oni utjecati na operacije organizacije.

 • Stvarno vlasništvo

Netko tko ima stvarno vlasništvo nad kompanijom – osoba koja uistinu posjeduje ili kontrolira dio legalnog entiteta ili dogovora kao što je kompanija, povjereničko društvo ili zaklada – ima koristi od osiguravanja da su svi njeni klijenti legitimni i kvalificirani za poslovanje.

Istražite naš kontrolni popis za program identifikacije klijenata

Kontrolni popis za program identifikacije klijenata

Ova grupa ljudi će biti odgovorna za razvoj, implementaciju i održavanje CIP-a.

Zašto je važno osnovati tim za sprječavanje pranja novca?

Osiguravanje sukladnosti s BSA zahtijeva od financijskih entiteta poduzimanje mjera za prevenciju pranja novca. To je ključno za sigurnost svake bankarske institucije. Biti odgovoran za CIP znači da ovaj tim igra važnu ulogu i očuvanju integriteta te organizacije.

Kako osnovati tim za sprječavanje pranja novca?

Ne postoji univerzalna metoda za to, jer sastav tima za sprječavanje pranje novca ovisi o veličini i strukturi financijske institucije koja je u pitanju. Međutim, neki ključni koraci su odrediti službenika za program sukladnosti koji će biti odgovorna osoba za nadzor AML politika i procedura, okupiti tim predstavnika računa, osoblje za informacijsku tehnologiju i analitičara za duboku analizu klijenata te pružiti obuku svim zaposlenicima o zahtjevima programa za identifikaciju klijenata.

Koje alate koristiti za osnivanje tima za sprječavanje pranja novca?

 • intervjui – kako bi odredili najboljeg kandidata za ulogu službenika za program sukladnosti
 • materijali za obuku – za obrazovanje vaših zaposlenika o CIP zahtjevima
 • upitnik – za procjenu znanja vašeg tima o AML sukladnosti i CIP-u

Od financijskih institucija se zahtijeva potvrda da su njihovi klijenti oni za koje se izdaju, kao dio procesa uključenja.

Zašto je važno potvrditi identitet novih klijenata?

Potvrđivanjem identiteta klijenata organizacije mogu biti sigurne da ne posluju s kriminalcima ili teroristima. To zauzvrat pomaže u zaštiti financijskog sustava od zloupotrebe i sprječava pranje novca.

Kako potvrditi identitet novih klijenata?

To se može uraditi korištenjem dokumenata, potvrde na temelju znanja, metoda koje ne koriste dokumente ili ostalih sredstava. Odobreni procesi bi već trebali biti dio vašeg CIP-a.

3 people reviewing support documentation

Koje alate koristiti za potvrdu identiteta novih klijenata?

 • CIP kontrolni popis – kako bi osigurali da slijedite tražene procedure potvrde identiteta
 • dokumentacija – za prikupljanje informacija o klijentima
 • autentifikacija – za potvrdu informacija o klijentima
 • metode koje ne uključuju dokumente – za potvrdu identiteta klijenata na drugi način

 

Praćenje procesa otvaranja njegovog novog računa će vam reći kada je klijent uključen, koju vrstu računa je otvorio i ostale važne detalje.

Zašto je važno kreirati profil za klijenta?

To pomaže financijskim institucijama u praćenju poslovnih aktivnosti. Ova informacija se može koristiti za procjenu rizika, nadzor financijskih transakcija i otkrivanje sumnjivih transakcija ili aktivnosti.

Kako kreirati profil za klijenta?

Prikupljanjem informacija o njima tijekom procesa otvaranja računa i pohranom tih informacija u centralnu bazu znanja, Ti podaci se mogu koristiti za kreiranje profila kojem svi relevantni odjeli unutar organizacije mogu pristupiti.

Contacts in Ticketing system - LiveAgent

Koje alate koristiti za kreiranje profila za klijenta?

 • obrazac za otvaranje računa – za prikupljanje podataka o klijentima
 • predložak za profil klijenta – za kreiranje standardnog formata profila
 • baza podataka – za pohranu korisničkih informacija

Tim za sprječavanje pranja novca mora biti obaviješten svaki put kada je novi klijent uključen.

Zašto je važno obavijestiti AML tim o novom klijentu?

To omogućuje timu procjenu rizika povezanih s klijentom i odluku jesu li potrebne dodatne mjere, Također pomaže osigurati da financijska institucija ispunjava zahtjeve sukladnosti CIP-a.

Kako obavijestiti tim za sprječavanje pranja novca o novom klijentu?

To se može uraditi slanjem emaila ili telefonskim pozivom. Obavijest treba uključivati sve relevantne informacije o klijentu, kao što je njegovo ime, adresa i datum rođenja.

Marketing Email Templates

Koje alate koristiti za obavještavanje AML tima o novom klijentu?

 • komunikacijski alat – za kontaktiranje AML tima (telefon, email)
 • profil klijenta – za opskrbu tima svim važnim informacijama o klijentu

Provjerite informacije dobivene od predstavnika računa tijekom intervjua s klijentima, kao i podatke iz dokumentacije i procesa autentifikacije.

Zašto je važno provjeriti informacije o novom klijentu?

To pomaže osigurati da su sve potrebne informacije prikupljene i da se sve poklapa. Također vam omogućava da primijetite bilo koje znakove upozorenja koje ste možda propustili tijekom prve provjere.

Kako provjeriti informacije o novom klijentu?

Sitnim češljem pročešljajte sve dostupne podatke. To uključuje intervjuiranje predstavnika računa, pregled dokumentacije i potvrdu informacija o klijentu.

Contact forms feature in Live chat software - LiveAgent

Koje alate koristiti za provjeru informacija o novom klijentu?

 • obrazac za otvaranje računa – za prikupljanje podataka o klijentima
 • autentifikacija – za potvrdu klijentovog identiteta
 • CIP kontrolni popis – kako bi osigurali da slijedite date procedure

KYC je set obrazaca i pitanja koji se trebaju popuniti i pohraniti za svakog novog klijenta.

Zašto je važno završiti KYC dokumentaciju?

Zato što onda financijske institucije mogu prikupiti sve potrebne informacije o svojim klijentima. Ti podaci se zatim mogu koristiti za pomoć u određivanju razina rizika prije poslovanja s njima.

Kako završiti KYC dokumentaciju?

Objasnite klijentu da treba slijediti sve upute u obrascu i istinito odgovoriti na sva pitanja. To zatim mora biti potpisano od strane klijenta, kao i od strane predstavnika vaše organizacije. Koristite LiveAgent-ov kontrolni popis za KYC kako ne bi propustili nijedan korak.

digital marketing customer profiles-illustration

Koje alate koristiti kako bi završiti KYC dokumentaciju?

 • LiveAgent-ov KYC kontrolni popis – za dovršavanje svih potrebnih koraka
 • KYC obrazac – za prikupljanje podataka o klijentima
 • profil klijenta – za pružanje svih relevantnih informacija o klijentu

Za potvrdu identiteta klijenta trebate od njega prikupiti određene informacije i dokumente koji ih potvrđuju.

Zašto je važno tražiti potrebnu dokumentaciju?

Kako bi potvrdili identitet klijenta i potvrdili da su oni ti za koje se izdaju. Također vam omogućava da vidite bilo kakve znakove upozorenja koje ste možda propustili tijekom prve provjere.

Kako zatražiti potrebnu dokumentaciju?

Stupite u kontakt s klijentom koristeći njegovu preferiranu metodu komunikacije, uključujući i zahtjev za svim relevantnim informacijama, Potrebni dokumenti mogu varirati ovisno od države u kojoj poslujete, ali obično uključuju identifikacijski dokument izdan od države, dokaz adrese (npr. financijski izvještaj), datum rođenja i slično.

Contact-forms-LiveAgent

Koje alate koristiti kako bi zatražili potrebnu dokumentaciju?

 • komunikacijski alat – za kontaktiranje klijenta (telefon, email)
 • profil klijenta – za pohranu svih njegovih informacija

Provjerite sve informacije o klijentu kako bi potvrdili da su potpune i točne.

Zašto je važno odraditi AML specijalističku provjeru?

Kako bi provjerili da je sva dokumentacija u redu i da nema znakova upozorenja koji su možda propušteni. To pomaže zaštititi vašu organizaciju od financijskih zločina.

Kako odraditi AML specijalističku provjeru?

AML stručnjak će proći kroz svu dokumentaciju i provjeriti je li sve u redu. Također će označiti sve sumnjive transakcije, neobične financijske aktivnosti ili informacije koje nedostaju.

powerful editor - illustration

Koje alate koristiti za provođenje AML specijalističke provjere?

 • profil klijenta – za pružanje svih relevantnih podataka o klijentu
 • komunikacijski alat – za kontaktiranje klijenta (telefon, email)

To će uključiti provjeru imena klijenta na objavljenim popisima.

Zašto je važno obaviti provjeru za sankcije?

Osigurajte da ne poslujete s bilo kojim pojedincem ili organizacijom koji su na tim popisima. To zauzvrat pomaže zaštititi vašu kompaniju od financijskih zločina.

Kako obaviti provjeru za sankcije?

Postoje različiti alati za provjeru, kao što su WorldCheck ili LexisNexis. Jednostavno unesite ime klijenta u sustav i on će obaviti provjeru s relevantnim bazama podataka.

ecommerce choice-illustration

Koje alate koristiti za provjeru za sankcije?

 • WorldCheck
 • LexisNexis

Ako je ime potencijalnog klijenta označeno u bilo kojoj od provjera, trebat ćete daljnju istragu.

Zašto je važno pripremiti eskalacijski dokument?

Ovaj dokument sadrži sve relevantne informacije o klijentu i njegovom računu. On će biti korišten za eskaliranje slučaja prema višem upravitelju za daljnju provjeru.

Kako pripremiti eskalacijski dokument?

Ovdje je predložak koristan, tako da ga nađite online ako ga vaša organizacija već ne posjeduje. Ako ga imate, jednostavno popunite sve relevantne informacije i pošaljite ih na provjeru.

LiveAgent have all the context you need - illustration

Koje alate koristiti za pripremu eskalacijskog dokumenta?

 • predložak
 • profil klijenta

Nakon pregleda cjelokupne dokumentacije, ocijenite klijenta u vezi s potencijalnom odgovornosti za vaše poduzeće.

Zašto je važno klijentu dodijeliti ocjenu rizika?

Zato što onda možete prioritizirati vaše slučajeve i fokusirati se na klijente koji predstavljaju najveći rizik za vašu organizaciju, To također pomaže službeniku za sukladnost da odluči hoće li odobriti ili odbiti potencijalnog klijenta.

Kako klijentu dodijeliti ocjenu rizika?

Za to postoje različite metode, ali možete koristiti jednostavan sustav ocjena. Dodijelite bodove na temelju faktora kao što je zemlja porijekla klijenta ili njihova industrija.

customer filter - illustration

Koje alate koristiti kako bi klijentu dodijelili ocjenu rizika?

 • profil klijenta
 • alati za procjenu rizika – za ocjenu percipirane odgovornosti vašeg potencijalnog klijenta
 • agencije za izvještaje o potrošačima – za informacije o plaćanjima, povijesti kreditne aktivnosti i slično.

Ako je potencijalni klijent ocijenjen kao potencijalna opasnost, odluku o poslovanju s njime treba donijeti službenik za sukladnost.

Zašto je važno odobriti ili odbiti visokorizičnog klijenta?

Kako bi smanjili šansu za poslovanje s bilo kojim pojedincem ili organizacijom koji mogu predstavljati opasnost za vašu kompaniju. To vas zauzvrat štiti od financijske odgovornosti.

Kako odobriti ili odbiti visokorizičnog klijenta?

Odluku će donijeti službenik za sukladnost nakon pregleda svih relevantnih informacija. On će ili dati svoje odobrenje za otvaranje računa ili ga odbiti, ovisno o opravdanom vjerovanju o razini rizika koju klijent predstavlja.

woman choosing right option-illustration

Koje alate koristiti za odobravanje ili odbijanje visokorizičnog klijenta?

 • profil klijenta
 • komunikacijski alat

Ako je klijent odobren, trebat ćete za njega kreirati profil u vašem sustavu.

Zašto je važno otvoriti račun za klijenta na temelju prihvatljivog rizika?

Jer onda možete započeti poslovati s njime i ostvarivati prihod.

Kako otvoriti račun za klijenta na temelju prihvatljivog rizika?

Proces varira u ovisnosti od internih procedura vaše kompanije, ali općenito ćete trebati popuniti papirologiju i predati je na odobrenje. Kada je sve provjereno i odobreno, račun će biti otvoren u vašem sustavu nakon proteka određenog perioda čekanja.

support illustration

Koje alate koristiti za otvaranje računa za klijenta na temelju prihvatljivog rizika?

 • profil klijenta – za predavanje na odobrenje
 • alat za otvaranje računa – za otvoriti račun kada sve bude odobreno
 • alat za nadzor – za pisanje izvještaja o sumnjivoj aktivnosti nakon otvaranja računa, po potrebi

Metode učinkovite identifikacije klijenta

Vođenje evidencije

Prvi korak u bilo kom programu identifikacije klijenata je osigurati da imate potpunu i točnu evidenciju svih klijenata, tako da im možete pružiti najbolju moguću korisničku uslugu.

Usporedba s državnim popisima

Još jedan od načina identifikacije vaših klijenata je njihova usporedba s državnim popisima pojedinaca i organizacija koji su označeni kao visokorizični. To pomaže u pronalasku bilo koga tko može predstavljati prijetnju vašem poslovanju.

Davanje odgovarajuće obavijesti

Kao dio vašeg programa identifikacije klijenata, trebate obavijestiti klijenta o vašem prikupljanju njihovih osobnih informacija određeni broj radnih dana unaprijed. Ta obavijest mora biti jasna i upadljiva te treba objasniti zašto prikupljate informacije i kako će one biti korištene.

Utvrđivanje kriterija za izuzeće

Neki klijenti mogu biti izuzeti iz vašeg programa identifikacije klijenata. Utvrđivanje kriterija izuzeća unaprijed vas spašava od nepotrebnog prikupljanja informacija od pojedinaca koji ne predstavljaju rizik za vaše poslovanje.

Revizija i testiranje

Redovno ažuriranje vašeg programa identifikacije klijenata je ključno za njegov uspješan nastavak funkcioniranja. Ovaj proces vam pomaže identificirati bilo koje slabosti u sustavu i pomaže osigurati da ste sukladni sa svim primjenjivim bankarskim regulacijama.

Sažetak kontrolnog popisa za program identifikacije klijenata

 • Osnujte tim za sprječavanje pranja novca
 • Potvrdite identitet novih klijenata
 • Kreirajte profil za klijenta
 • Obavijestite AML tim o novom klijentu
 • Provjerite informacije o novom klijentu
 • Dovršite dokumentaciju za upoznavanje klijenta koristeći LiveAgent-ov KCY kontrolni popis
 • Zatražite potrebnu dokumentaciju
 • Odradite AML specijalističku provjeru dokumentacije
 • Obavite provjeru za sankcije
 • Pripremite eskalacijski dokument u slučaju podudaranja
 • Dodijelite ocjenu rizika za klijenta
 • Odobrite ili odbijte visokorizične klijente
 • Otvorite račun za klijenta na temelju prihvatljivog rizika

Frequently asked questions

Što je program identifikacije klijenata?

CIP je set prikladnih i određenih politika temeljenih na riziku koji financijske institucije koriste za potvrdu identiteta svojih klijenata. Ovaj proces pomaže u sprječavanju prevara i aktivnosti vezanih za pranje novca te je zakonski obavezan u većem broju sudskih nadležnosti.

Koje su neke od najboljih CIP praksi?

Ustanovite jasne i koncizne politike u vezi procedura identifikacije klijenata. Obučite svoje zaposlenike kako pravilno identificirati klijente, koristite tehnologiju kao pomoć u automatizaciji procesa identifikacije i redovno pregledajte procedure identifikacije klijenata.

Tko treba biti sukladan sa CIP zahtjevima?

Privatne banke, kreditne zadruge, udruge za štednju i pozajmice, osiguravajuće kompanije, brokeri i dileri registrirani u SEC-u te sve ostale vrste klijenata pravnih entiteta. Poslovna svrha CIP-a je spriječiti te institucije da nesvjesno počine radnje financijskog kriminala održavanjem računa ili završetkom financijskih transakcija za pojedince ili entitete koji kriju svoj identitet u ilegalne svrhe.

Koje su prednosti CIP-a?

Za poslovni entitet, on daje mehanizam za otkrivanje i potvrdu detalja o njegovim klijentima kako bi smanjio rizik od krađe identiteta, prevare i sumnjivih transakcija. On osigurava pridržavanje državnih regulatornih zahtjeva kao što je poznavanje vlastitih klijenata. Također ima i program za sukladnost s aktivnostima za sprječavanje pranja novca. Za klijente, CIP-ovi pružaju način zaštite osobnih informacija i osiguranja da su transakcije sigurne i osigurane.

Kako mogu osigurati da je moj CIP učinkovit?

Za početak, jasno definirajte ciljeve i objektive programa. Što nastojite postići? Tko su vaši ciljani klijenti? Koje identifikacijske informacije trebate od njih? Odgovor na ta pitanja unaprijed će vam pomoći kreirati fokusiran i učinkoviti program identifikacije klijenata. Također možete slijediti kontrolne popise za sukladnost kao što je ovaj, tako da ne propustite nijedan važan korak.

Koje su kazne za nesukladnost sa CIP zahtjevima?

U ovisnosti od toga koja je federalna regulativa prekršena, kazne mogu uključivati novčane kazne, kaznene sankcije kao što je zatvor, opoziv državne dozvole za poslovanje ili članaka inkorporacije, oduzimanje proizvoda ili opreme i/ili isključivanje iz sudjelovanja u državnim programima za svakoga tko je stvarni vlasnik i/ili član upravnog odbora.

Koliko često trebam provjeravati svoj CIP?

Točno vrijeme ovisi od vrste vašeg poslovanja i rizika od kriminalnih aktivnosti, ali općenito se redovni pregled barem jednom u svakom kvartalu smatra razumnim vremenskim okvirom za održavanje točnosti. Ključ učinkovitog CIP-a je biti u toku s promjenama u vašoj bazi klijenata i voditi točnu evidenciju.

Povezani resursi

Naša web stranica koristi kolačiće (cookie). Ukoliko nastavite, smatramo kako ste dopustili korištenje cookie-a kako je i napisano i našoj Politika privatnosti i cookie pravila.

×
Dogovorite jedan na jedan poziv i otkrijte koje pogodnosti LiveAgent može donijeti vašem poduzeću.

Dostupni smo na više datuma

Dogovorite demo