Kontrolni popis za reviziju web stranice

Kontrolni popis za reviziju web stranice

Već imate promet na vašoj web stranici, ali broj posjetitelja je manji nego što ste očekivali. Identificiranjem slabih točaka vaše web stranice možete dramatično povećati promet. Kako bi održavali svoj broj posjetitelja stranice, LiveAgent-ov marketinški tim je sastavio kontrolni popis koraka koje periodično revidiramo.

Što je kontrolni popis za reviziju web stranice?

To je logički popis svih zadataka koje morate uraditi kako bi osigurali da vaša web stranica funkcionira najbolje što može. Vaša revizija je sustavna inspekcija funkcionalnosti web stranice. Prođite kroz ovaj kontrolni popis redovno i osigurajte visoki kvalitetu vaše web stranice.

Važnost revizije web stranice

Web stranica je lice vašeg poslovanja. Svaki vlasnik poduzeća to zna. Kroz web stranicu ljudi formiraju mišljenje o vašem proizvodu i biraju hoće li ga kupiti ili ne. U očima potencijalnih klijenata, kvaliteta web stranice je u izravnoj vezi s kvalitetom kompanije i njenih proizvoda. Stoga, redovno održavanje vaše stranice je ključno.

Ne želite ugroziti vaše poslovne objektive zanemarivanjem stvari koje se mogu obaviti. A pošto dosadni tehnički problemi kao što su klikabilni elementi koji ne rade, dupli sadržaj, pokvarene poveznice ili loša tehnička izvedba šalju pogrešne signale, nastojte ih izbjeći. S ovim popisom za reviziju stranice, možete biti sigurni da ste sve uradili i provjerili.

Kome može koristiti kontrolni popis za reviziju stranice?

 • Klijenti

Klijente je količina izbora razmazila i očigledno je njihovo očekivanje da web stranica bude visokokvalitetna. Jedno negativno iskustvo na web stranici može biti grubo kažnjeno napuštanjem stranice i napuštanjem vašeg proizvoda. Zašto to ne izbjeći, ako je moguće? Ako redovno revidirate vašu web stranicu klijenti će dobiti ono što očekuju od dobre web stranice, brzinu, vrijedan sadržaj, jasnoću i pristupačnost preko bilo kojeg uređaja.

 • Tim korisničke podrške

Visokokvalitetna web stranica pravi ogromnu razliku za tim korisničke podrške. Ne samo zato što je postojanje live chata ili live pozivnog centra na vašoj web stranici najvažniji klikabilni element za kontaktiranje agenta korisničke podrške. Nego i zato što vaša web stranica može sadržavati bazu znanja, osnažujući vaše klijente da sami nađu potrebne informacije. Dajte vašim klijentima osjećaj neovisnosti i lakoće u pronalasku informacija i istovremeni skinite teret s leđa vašeg tima za korisničku podršku.

 • Tim prodaje

Dobra web stranica ima točne informacije o proizvodu i transparentne cijene. Prodajni tim je efikasniji kada ima prave alate pri ruci, a besprijekorno iskustvo pretrage web stranice poboljšava stopu konverzije.

Istražite kontrolni popis za reviziju web stranice

Kontrolni popis za reviziju web stranice

Važno je da tijekom vremena vaša stranica sustavno evoluira, idući ka većem prometu i boljem korisničkom iskustvu. Kada gradite brzu web stranicu, greške se lako prave, tako da koristimo alate za automatizaciju nadzora i praćenja web stranice. Kada velike web stranice dostignu određenu veličinu, više ih nije moguće ručno nadzirati.

Alati za nadzor i praćenje web stranica

Pet alata nam pomaže shvatiti što se događa na našoj web stranici svaki dan. Ovo su neki od načina na koji nadziremo našu web stranicu :

 • infrastruktura
 • tehnička kvaliteta
 • korisničko iskustvo
 • sadržaj i ključne riječi
 • dizajn

1. Google Search Console

Google Search Console je najvažniji alat koji svakodnevno koristimo za nadzor kvalitete i performansi naše web stranice.

Pokušajte koristiti sljedeći Google upit da vidite zna li Google za sve stranice na vašoj web stranici: stranica:[vaša domena] (primjer: site:www.liveagent.com). Googleovi rezultati pretrage pokazuju koliko stranica je indeksirano:

Google Search LiveAgent
Identificirajte stranice koje je indeksirao Google Search

Postavite put za vašu kartu web stranice u odjeljku Karte web stranice na vašoj web stranici tako da Google može vidjeti sve stranice vaše web stranice:

Google Search Console - add sitemaps
Dodajte sve karte stranice za vašu web stranicu

Google Search Console točno prepoznaje sve važnije pogreške i predlaže poboljšanja na vašoj web stranici, uključujući numeriranje stranica, tehničke greške i 404 greške:

Google Search Console - Coverage, Experience, Errors, Improvements
Pwriodično popravite sve greške koje je pronašao Google Search kako bi vaša stranica ostala u indeksu pretrage

Kao dio svakodnevnog procesa revizije, nadzirite performanse vaše web stranice na temelju ključnih riječi koje vaši posjetitelji koriste. Razumijte što vaši posjetitelji pretražuju prije nego posjete vašu stranicu:

Google Search Console Performance example
Rezultati pretrage i SEO performans vaše web stranice

2. Google Analytics

Google Analytics je besplatni alat za praćenje web stranica i platforma koja prikuplja podatke o interakciji posjetitelja s vašom web stranicom. Kako se podaci prikupljaju, Google Analytics ih razvrstava u lako čitljiva interaktivna izvješća koja su ono što mi vidimo na platformi. Analitički izvještaji nam omogućuju da razumijemo kako se naši posjetitelji ponašaju i prilagodimo našu strategiju sadržaja sukladno tome.

Google Analytics - Realtime

3. UrlsLab

UrlsLab nam pomaže da napravimo brzu vizualnu reviziju svih naših stranica na jednom mjestu. Jedna od glavnih značajki ovog alata je da pravi snimke zaslona za svaku stranicu na našoj domeni jednom dnevno te vodi evidenciju o tim snimkama zaslona. Snimke zaslona naše web stranice nam omogućuju vidjeti promjene u našem dizajnu protekom vremena i usporediti ih piksel po piksel. Nadalje, snima i zapisuje sve Javascript pogreške u konzoli pretraživača, što pomaže našim web developerima da razviju stranice bez grešaka.

S lakoćom šetajte kroz vašu domenu i odmah primijetite greške u dizajnu. Možete vidjeti renderiranje u realnom vremenu unutar URLslab-a:

Website Screenshots Audit
Brza vizualna revizija snimki zaslona web stranice

Promjene na svakom URL-u su zabilježene:

URLSLAB - URL history
Dobijte snimku zaslona svake stranice unutar vaše web stranice svaki dan

4. Uptimerobot

Mi nadziremo našu infrastrukturu s hrpom internih alata, ali je uvijek dobro imati neovisni eksterni alat koji vas odmah obavcještava kada stranica nije dostupna. Jedan od najjednostavnijih besplatnih alata je uptimerobot.com.

UptimeRobot
Dobijte notifikacije u realnom vremenu o padu vaše web stranice

5. Ahrefs

Ahrefs.com nam omogućuje nadzor pozicije naših odredišnih stranica u Google Search rezultatima za ključne riječi koje su relevantne za naše poslovanje. Osim nadzora ključnih riječi, koristimo Site Audit alat za identifikaciju svih HTML/CSS grešaka koje generiraju naši pisci, prevoditelji ili developeri na dnevnoj bazi.

Ahrefs - Rank tracker
Ahrefs nadzire rangiranje najvažnijih ključnih riječi relevantnih za naše web stranice

 

Prva postaja robota pretraživača koji indeksira vašu stranicu je datoteka www.primjer.com/robots.txt. Pobrinite se da su vaši robots.txt i karta web stranice uvijek dostupni u propisanom formatu.

Kako bi testirali našu robots.txt datoteku mi koristimo robots.txt Tester alat

robots.txt tester tool
Testni format za robots.txt na vašoj domeni

Dobra robots.txt datoteka treba sadržavati direktivu Karta web stranice koja usmjerava na kartu vaše web stranice. Primjer:

Sitemap: /sitemap_index.xml

Za potvrdu karte web stranice koristimo Google Search Console status karte web stranice:

Google Search Console - Sitemap example
Provjerite status procesa svake karte stranice za vašu stranicu

 

Koristite SSL certifikat – Posjedovanje SSL certifikata je obavezno. Sigurne stranice (https vs. http) su bolje rangirane nego one koje ne posjeduju SSL. Veliki broj autoriteta izdaje SSL certifikate, ali mi se pouzdavamo u Letsencrypt, besplatni servis.

Potvrdite SSL certifikat – Pobrinite se da imate potvrđen i snažan SSL certifikat na vašoj web stranici. Za potvrdu SSL certifikata mi koristimo SSL Labs alat.

SSL report example
Potvrda SSL certifikata

Provjera malwarea -Ne želite imati kompromitirani sadržaj na vašoj web stranici. Naša revizija stranice uključuje Google Transparency Report provjeru.

Safe Browsing on your site checker
Provjerite Safe Browsing status vaše stranice

 

Kada Google rangira vašu stranicu na višu poziciju na rezultatima pretrage, u obzir uzima samo jedinstven i vrijedan sadržaj.

Osim optimizacije postojećeg sadržaja ili kreiranja novog, uklonite sav sadržaj niže kvalitete s vaše domene. Uklanjanjem sadržaja niže kvalitete možete povećati promet i sačuvati potrebne resurse za održavanje i prijevode.

Velika je razlika upravlja li vaš tim za sadržaj sa 100 strana sadržaja visoke kvalitete ili 20.000 strana sadržaja osrednje kvalitete. Sadržaj niske kvalitete će potrošiti dosta resursa, kao što su prijevod vaše stranice na više jezika i održavanje internih poveznica.

Translation domains example
LiveAgent.com web stranica je prevedena na više od 20 jezika

Kako identificirati stranice niže kvalitete?

 • Tražite prazne stranice (npr. stranice sa samo nekoliko riječi sadržaja ili stranice koje sadrže samo jednu sliku)
 • Duplicirani/kopirani sadržaj s drugih stranica
 • Generički sadržaj koji ne pruža nikakvu vrijednost
 • Stari sadržaj koji više nije relevantan za vašu temu
 • Sadržaj kojem nedostaje stručnosti, autoritativnosti ili vjerodostojnosti
 • Sadržaj koji nije relevantan za vašu glavnu temu
 • Štetne stranice koje je generirao malware ili ostale vrste napada na stranicu (npr. uključene u sitemap.xml, ali im se ne može pristupiti iz glavnog izbornika)

Kako bi razumjeli kako Google rangira kvalitetu sadržaja pročitajte opće smjernice za proces rangiranja rezultata pretrage.

 

Google smatra brzinu vaše stranice, uz kvalitetan sadržaj, jednim od najvažnijih faktora u rangiranju. Vaši posjetitelji neće čekati više od 3 do 5 sekundi da se vaša stranica učita. Ako nije brza, oni će otići na drugu web stranicu kako bi našli odgovore.

Kako nadzirati brzinu stranice?

Nadzirite brzinu stranice s Google Analytics Site Speed Report. Ovaj alat vam pomaže prepoznati najsporije stranice, geografske regije i pretraživače koji sporije učitavaju vaš sadržaj.

Google Analytics - Page Speed example
Neka vaša stranica bude što brža

Kako poboljšati brzinu stranice?

PageSpeed Insights imaju najsveobuhvatnije prijedloge za ubrzavanje vaše stranice, ali dat ćemo vam naše top prijedloge kako održati vašu stranicu brzom:

 • Napravite reviziju naslova i cachea i koristite mreže za dostavu sadržaja (CDN)
 • Optimizirajte slike (veličine slika, formate datoteka)
 • Uklonite nekorišteni CSS i Javascript
 • Držite nisku razinu podzahtjeva (npr. eksterne js knjižnice)
 • Pobrinite se da je prikazivanje brzo i za mobilne uređaje
Page Speed Insights
Implementirajte preporuke za povećanje brzine sa stranice PageSpeed Insights

 

Alati za testiranje mobilne kompatibilnosti

1. Mobile-FriendlyTest

Google nudi više alata za provjeru kompatibilnosti dizajna vaše web stranice s mobilnim platformama. Jedan od njih je Mobile-Friendly Test. Nakon što ste unijeli vaš URL, dobit ćete instant rezultat kompatibilnosti.

Mobile-Friendly Test - Google
Brza provjera je li vaša stranica prilagođena mobilnim uređajima

2. Google Search Console – Mobilna upotrebljivost

Mobile Usability Report unutar Google Search Console je još jedan alat koji redovno koristimo za nadzor mobilne upotrebljivosti. Ovo izvješće nam daje detaljne preporuke o tome kako popraviti greške u mobilnoj upotrebljivosti koje je otkrio Google tijekom indeksiranja.

Mobile usability report example
Izvještaj o mobilnoj upotrebljivosti unutar Google Search Console

3. BrowserStack

Najbitniji dijelovi naše stranice su redovno testirani koristeći BrowserStack za simulaciju različitih mobilnih platformi i operativnih sustava. To je jedan od osnovnih alata za razvoj, ali nam je koristan i tijekom standardnih provjera mobilne upotrebljivosti.

BrowserStack
BrowserStack simulira rad više mobilnih platformi i verzija operativnih sustava
BrowserStak - Page simulation

 

Kao dio naše posvećenosti tome da je naša web stranica pristupačna pojedincima s invaliditetom, po potrebi je provjeravamo koristeći WebAIM, besplatni alat za procjenu standarda pristupačnosti web stranice.

Accessibility Standards

 

Sažetak kontrolnog popisa za reviziju web stranice

 • Pratite posjetitelje i nadzirite vašu web stranicu
 • Provjerite robots.txt i kartu web stranice
 • Zaštitite vašu web stranicu
 • Uklonite sadržaj niske kvalitete
 • Poboljšajte brzinu stranice
 • Provjerite mobilnu kompatibilnost i responzivnost
 • Procjenite pristupačnost stranice
Povezani resursi

Naša web stranica koristi kolačiće (cookie). Ukoliko nastavite, smatramo kako ste dopustili korištenje cookie-a kako je i napisano i našoj Politika privatnosti i cookie pravila.

×
Dogovorite jedan na jedan poziv i otkrijte koje pogodnosti LiveAgent može donijeti vašem poduzeću.

Dostupni smo na više datuma

Dogovorite demo