Predlošci za email ostavku

Davanje otkaza na poslu može biti zastrašujuće za velik broj ljudi. Email ostavke se može činiti kao teška poruka za napisati i poslati, ali uz pravi predložak, to će biti nevjerojatno lako.

U ovome članku ćemo vam pokazati nekoliko pisama ostavke koje možete iskoristiti kada budete napuštali svoj posao. Također ćemo vam ponuditi i par savjeta kako napisati email ostavke koji je profesionalan i ljubazan.

Važnost slanja emaila ostavke

Kada želite napustiti svoj posao, obično je najbolje poslati email ostavke. To je zato što ta vrsta poruke može poslužiti kao službena poruka da dajete otkaz.

To vam omogućava da zahvalite svom poslodavcu na radnoj prilici. Nadalje, email ostavke je dobar način za održavanje pozitivne veze s bivšim poslodavcem, što može biti važno za dobivanje budućih preporuka.
Pisani otkaz je profesionalan i pokazuje poštovanje, bilo to putem pisma ili emaila. On daje vašem poslodavcu vremena da procesuira vijesti. Osim toga, to je zapis vašeg otkaza na koji se vi i vaš zaposlenik možete pozvati kasnije po potrebi ili ako se dogode neki prigovori ili nesporazumi.

Slanje emaila ostavke također omogućuje vašem poslodavcu da odgovori, što može izgladiti stvari ako su u pitanju neke zamjerke. Dodatno, to može biti dobar način za završetak i odlazak u dobrom odnosu čak i ako su tijekom vašeg zaposlenja postojale neke trzavice.

Na kraju, možete poslati email ostavke članovima vašeg tima da ih obavijestite o vašem odlasku i zahvalite im za podršku. To je uvijek lijepa gesta, pogotovo ako ste blisko surađivali s njima u povijesti.

Kako nasloviti email ostavke

Uvjek boi trebalii nasloviti email ostavke s vašim imenom i riječi “ostavka” ili “otkaz” kako bi pojasnili o čemu je riječ u poruci. Na primjer, “John Smith – Otkaz”.

Predložak emaila ostavke

Takvim pristupom poslodavac uvijek može naći i pozvati se na vaš email ostavke ako kasnije bude potrebno. Nemojte dodavati previše riječi u vaš naslov, jer poruka može zvučati neprofesionalno.

Za email kojim obavještavate vaše kolege ili članove tima o vašoj ostavci, možete koristiti općeniti naslov, kao što je “Napuštanje kompanije” ili “Važno ažuriranje”. Ako imate iznimno snažnu povezanost s vašim timom, možete koristiti naslov kao “Doviđenja i sretno”.

Primjeri naslova emaila ostavke

 • [Ime] Ostavka
 • Ostavka [Ime]
 • [Ime] Email ostavke
 • [Ime] – Ostavka
 • Dajem otkaz s moje pozicije u [Ime kompanije]
 • Dajem otkaz iz moje uloge u [Ime kompanije]
 • Novi izazovi čekaju
 • Nakon dugog razmišljanja, odlučujem se nastaviti
 • Odlazim na vrhuncu
 • Doviđenja i sretno

Kako napisati email ostavke

Pisanje emailova ostavke nije teško, a može čak i djelovati terapijski. To je način za reći doviđenja vašem trenutnom poslu i nastaviti u sljedeću fazu vašeg karijernog puta.

Kada pišete formalni email ostavke, uvijek zapamtite da budete profesionalni i pokažete poštovanje. Ne želite si zatvoriti vrata s vašim trenutnim poslodavcem jer nikad ne znate hoće li vam zatrebati u budućnosti.

Nemojte pretjerati s vašim emailom ostavke. Nije vrijeme da se ispušete ili žalite na trenutni posao ili poslodavca. Jednostavno iznesite svoju namjeru za ostavkom i dajte datum kada stupa na snagu.

Email predložak - Ostavka

Možda ćete htjeti uključiti par rečenica o vremenu provedenom u kompaniji i što ste naučili, ali budite kratki. Bonton emaila ostavke govori dosta o vama kao osobi i profesionalcu, tako da ga napišite sa stilom i dostojanstvom.

Što uključiti u email ostavke

 • Datum vaše ostavke
 • Vaše ime
 • Vašu trenutnu poziciju
 • Izjavu o ostavci
 • Datum kada vaša ostavka stupa na snagu
 • Zahvalu za prilikom za rad u kompaniji

Primjeri i predlošci emaila ostavke

Službeni predlošci za email ostavke

Naslov: Moja ostavka

Dear [Employer’s Name],

I wanted to let you know that I have decided to resign from my position at the company. Thank you for the opportunity to work here, I have learned a lot and it has been a privilege to be part of the team.

I will leave on [date] and I am looking forward to starting my new adventure. If there is anything else I can do before I leave, please don’t hesitate to let me know.

Thank you again for everything,
[Your Name]

Naslov: [Vaše ime] – Moja ostavka

Hello [Employer’s Name],

I am writing to inform you that I am resigning from my position as [position] at [Company name]. Thank you for the opportunity to have worked with you. I have enjoyed my time here and learned a great deal, but I feel it is time for me to move on.

Thank you for your understanding and cooperation in this matter. I would be happy to provide any additional information or assistance during the transition period.

Sincerely,
[Your Name]

Naslov: Email ostavke od [Vaše ime]

Hi [Employer’s Name],

I hope you’re well. I regret to inform you that I am resigning from my position as [position] at the company. My last day at work will be [date]. Thank you for the opportunity to have worked here. I wish you all the best in the future.

Regards,
[Your name]

Naslov: [Vaše ime] – Email ostavke

Hi [Employer’s Name],

I wanted to let you know that as of [date] I will be resigning from [position]. I am grateful for everything that I have learned whilst working at the company, but I feel that now would be a good time for me to move on to further advance my career path.

Please let me know if you require me to do anything to help the company during the transition period.

Sincerely,
[Your Name]

Naslov: Ostavka – [Vaše ime]

Dear [Employer’s Name],

I regret to inform you that I am resigning from my role as [position] at the company. My resignation will be effective from [date]. Thank you for all the opportunities and experiences that I have gained while working here. I have truly enjoyed my time working at [Company Name], but I feel that it is time for me to move on and explore other options.

If there is anything I can do to help before I leave, please let me know.

Best wishes,
[Your Name]

Naslov: Dajem otkaz s moje pozicije u [Ime kompanije]

Hello [Employer’s Name],

It is with sincere regret that I am informing you about my decision to resign as of [date]. It has been a pleasure working at [Company Name] and I have grown both as a person and a professional during my employment here.

However, I believe that now is the right time for me to pursue other opportunities elsewhere. Thank you for your understanding and I would be happy to help with the transition in any way possible.

Kind regards,
[Your Name]

Naslov: Dajem otkaz iz moje uloge u [Ime kompanije]

To Whom It May Concern,

I am writing to inform you that I am resigning from my position as [position] with [Company Name]. My last day of work will be on [date].

Thank you for the opportunity to work at this company. I have enjoyed my time here and am grateful for the skills and experience I have gained. I wish you all the best in the future.

Sincerely,
[Your Name]

Predložak emaila ostavke za informiranje kolega

Naslov: Ostavljam sjajan tim

Hi Team,

After much thought, I have decided to resign from my position as [position] at [company]. I want to thank you all for the opportunity to work with you and for the great memories. I wish everyone all the best in the future.

[Your name]

Naslov: Moja ostavka iz [Ime kompanije]

Hi all,

Although I have sincerely enjoyed my time at [Company Name], I am writing to inform you that I am resigning from my position. Thank you for the opportunity to have worked with all of you, and I wish the best for everyone in the future.

Kind regards,
[Your Name]

Naslov: Doviđenja [Ime kompanije]

Hello Team,

This email is to inform you that I am resigning from my position at [Company Name]. It has been a pleasure working with all of you, and I want to thank you for the opportunities and experiences you have provided me with.

Good luck in your future endeavors.

Best,
[Your Name]

Naslov: Novi izazovi čekaju

Dear Team Members,

I am writing to let you know that I am resigning from my current position at [Company Name]. It has been an amazing experience working with all of you, and I want to thank you for everything.

I have thoroughly enjoyed my time here, but I am ready to move on to new challenges. Thank you again for everything and best of luck for the future.

Sincerely,
[Your Name]

Naslov: Nakon dosta razmišljanja, odlučujem nastaviti

Hi everyone,

I wanted to let you know that I have informed the company of my decision to resign, effective on[date]. It’s been a difficult decision to make, but I feel it’s the right time for me to move on.

Thank you all for the support and opportunities during my time here. I wish everyone the best of luck in the future.

Best wishes,
[Your Name]

Naslov: Odlazim na vrhuncu

Dear colleagues,

I regret to inform you that I will be resigning from my role as [position] at the company on [date]. It has been an honor and a privilege to work with all of you, and I want to take this opportunity to thank you for all your support during my time here.

I am proud of the work we have accomplished together, and I am confident that the team will continue to thrive in the future. Thank you again, and best of luck.

Sincerely,
[Your Name]

Naslov: Doviđenja i sretno

Hi everybody,

I wanted to let you all know that I have submitted my resignation and my last day at the company will be [date]. It has been a great experience working with all of you, and I want to thank you for everything that you have done to make my time working at [Company Name] a real pleasure and a privilege.

Hopefully, I will have the opportunity to say goodbye to everyone in person, but for now, let me just wish you all the best of luck in the future.

Kind regards,
[Your Name]

Dobre prakse za email ostavke

Kada dajete ostavku na svom poslu, važno je održati pozitivnu profesionalnu vezu s vašim bivšim poslodavcem. Možda vam zatreba njihova preporuka u budućnosti ili ćete ih htjeti obavještavati o vašem karijernom usponu.

Ovo su neki od savjeta za pisanje emaila ostavke:

 • Zahvalite poslodavcu za pruženu priliku – čak i ako niste uživali na poslu, uvijek ima nešto na čemu ste zahvalni.

 • Budite kratki – nema potrebe za iznošenjem razloga za odlaskom, samo recite da odlazite i navedite datum

 • Održite pozitivan ton – ovo nije vrijeme da se ispušete ili žalite.

 • Recite da ste uživali radeći za kompaniju i navedite neka od pozitivnih iskustava.
 • Izrazite zahvalnost za sve što ste naučili radeći tamo.
 • Budite kratki i profesionalni – izbjegavajte davanje privatnih detalja o razlogu vašeg odlaska i koji su vaši budući planovi. Jednostavna izjava je sve što vam treba.

 • Budite pristojni i pokažite poštovanje zahvaljujući kompaniji za pruženu priliku.
 • Uvjerite se da su vaši konrtakt podaci ažurirani – uključite svoju trenutno privatnu email adresu i telefonski broj, tako da vas vaš uskoro bivši poslodavac može kontaktirati ako je potrebno.

 • Zadržite kopiju emaila – to će služiti kao dokaz o obavijesti u slučaju eventualnih problema s vašim odlaskom.

Primjer emaila ostavke

Najčešće greške kod pisanja emaila ostavke koje trebate izbjeći

Kada pišete email ostavke, pobrinite se da izbjegnete ove greške:

 • Nemojte se ispuhati ili žaliti na vašu trenutnu situaciju – to će samo naštetiti vašoj vezi s kompanijom.

 • Nemojte prijetiti pravnim radnjama ili zahtijevati bilo što – ovo nije vrijeme za pregovor o otpremnini ili boljim radnim uvjetima.

 • Nemojte vrijeđati vaše kolege ili kompaniju – nikad ne znate hoće li vam zatrebati u budućnosti.

 • Nemojte biti previše određeni u vašem emailu ostavke – Ne morate ići u detalje zašto odlazite i koji su vaši sljedeći koraci – budite kratki, slatki i izravni.

Sažetak

Kada dajete ostavku na svom poslu, važno je imati poštovanja i biti kratak – ne želite si zatvoriti vrata za budućnost. Slijedite naše savjete za pisanje emaila ostavke i uskoro ćete započeti svoje putovanje na novom poslu.

Ostati profesionalan čak i kada poslovni odnos nije najbolje završio je znak pravog karaktera i može vam poslužiti u karijeri. Ako bude prikladno, možete poslati i email ostavke vašim kolegama, kao i vašem poslodavcu, da im date do znanja da vi nastavljate dalje i pokažete zahvalnost za vrijeme koje ste proveli radeći zajedno.

I zapamtite, uvijek sačuvajte kopiju vašeg emaila ostavke za vašu arhivu.

Make your email communication effective

Start your free 14-day trial and switch to LiveAgent ticketing system to handle all of your email communication. Get access to premium features that help you write better and save your time.

Frequently asked questions

Moram li slati email ostavke?

Postoji nekoliko primjera kada je bolje osobno predati svoju ostavku. Ako imate blizak odnos sa svojim šefom ili postoje olakšavajuće okolnosti, onda bi ostavka licem u lice mogla biti najbolja. Međutim, u većini slučajeva je email savršeno prihvatljiv.

Kako oblikovati email ostavke?

Kada oblikujete vaš email ostavke, ne zaboravite uključiti vaše ime, datum i vaše kontakt informacije. Osim toga, nema zadanog formata za emailove ostavke, tako da sami određujete hoće li biti kratki ili detaljni. Provjerite predloške u članku kako bi dobili inspiraciju.

Kada trebam poslati email ostavke?

Idealno bi bilo poslati vaš email ostavke čim odlučite da ćete otići. To će omogućiti vašem poslodavcu da se pripremi za vaš odlazak i započne s procesom pronalaska zamjene.

Što ako nemam pozitivan odnos sa svojim poslodavcem?

Čak i ako nemate pozitivan odnos s vašim poslodavcem, važno je pokazati poštovanje u vašem emailu ostavke. To je vaša zadnja prilika da napustite u dobrim odnosima, tako da budite bolja osoba i ostanite profesionalni.

Što bih trebao reći u emailu ostavke?

U vašem emailu ostavke bi jednostavno trebali reći da dajete otkaz i navesti datum kada planirate otići, kao i vaše kontakt detalje (npr. privatna email adresa). Nema potrebe ići u detalje zašto napuštate ili koji su vaši planovi – kratak email ostavke je sve što je potrebno. Također možete zahvaliti kompaniji na pruženoj prilici, ako smatrate da je to prikladno.

Koje su najvažnije stvari za imati na umu kada pišete email ostavke?

Kada pišete email ostavke, važno je biti profesionalan i pokazati poštovanje. Ova poruka je vaša zadnja prilika da napustite u dobrim odnosima s vašim poslodavcem. Budite koncizni, neka vaš email bude kratak i izravan – informirajte vašeg poslodavca o vašim namjerama, dajte mu do znanja kada planirate otići i ponudite bilo kakvu pomoć koju možete tijekom perioda tranzicije.

Kako reći svom šefu i kolegama o svojoj odluci da napustim kompaniju?

Ponekad je bolje obavijestiti svog šefa i kolege o vašem otkazu osobno, ne putem emaila. To će vam omogućiti da razgovarate o vašem otkazu i odgovorite na sva pitanja koja oni mogu imati. Također možete iskoristiti ovu priliku da im date pisanu poruku o otkazu (ako vaša kompanija to zahtijeva) i zahvaliti im na vremenu koje ste proveli radeći zajedno. Međutim, dobro sastavljen email je savršeno prihvatljiv za početak formalnog procesa otkaza, kao i za informiranje vaših kolega o vašoj odluci.

Postoji li još nešto što bih trebao uraditi nakon slanja mog emaila ostavke?

Ako još niste, pobrinite se da vašem poslodavcu uručite potrebnu obavijest o otkazu sukladno s vašim ugovorom o zaposlenju. To je obično dva tjedna unaprijed, ali može biti i više ili manje, ovisno o kompaniji. Kada ste uručili obavijest i vaša ostavka je prihvaćena, možete početi pakirati vaše stvari i pozdravljati se s vašim kolegama. Ako imate bilo kakve iznimne projekte, nastojte ih dovršiti prije odlaska, tako da tranzicija za vašu zamjenu bude što lakša.

Trebam li uključiti razlog otkaza u svom emailu ostavke?

Ne, nema potrebe ulaziti u detalje vaših razloga za ostavku. Jednostavna izjava o otkazu je sve što je potrebno. Ako želite, možete spomenuti neka od dobrih razdoblja koja ste imali u kompaniji ili izraziti zahvalnost za sve što ste naučili tijekom rada tamo.

Nazad na predloške Kreirajte račun besplatno

  Naša web stranica koristi kolačiće (cookie). Ukoliko nastavite, smatramo kako ste dopustili korištenje cookie-a kako je i napisano i našoj Politika privatnosti i cookie pravila.

  ×
  Dogovorite jedan na jedan poziv i otkrijte koje pogodnosti LiveAgent može donijeti vašem poduzeću.

  Dostupni smo na više datuma

  Dogovorite demo